Jumaat, 15 Ogos 2008

my firsts

dalam hidup ini, banyak yang telah kita tempuhi tapi lagi banyak yang akan kita lihat dan rasai dalam perjalanan hidup yang masih panjang dan penuh dengan uncertainties ( tak ingat bahase melayu pe ;p).. dan sudah tentu, banyak pengalaman kali pertama dalam hidup ini.. tu yang membuat aku terimbas kembali pengalaman2 pertama aku..meh kita flashback bersama2..di antara calon2 nya adalah:

my first books

summary: masa umur 5 tahun. 3 buku siri tiga penyiasat.

details:

suatu hari, lepas aku balik tadika (depan umah je pon), nampak ade 3 buku siri tiga penyiasat atas meja.. ala, yang dulu harga die rm3.90 tuh, cter pasal kisah 3 penyiasatan 3 member baik.. kebetulan hari tu off-day mak aku, mak aku cakap buku tu untuk aku..waahhh~..hepi giler~ ^^ .. buku citer aku yang first walopon dpt 3 sebenarnya .. sebelum ni bace buku2 citer kat tadika je.. cter2 fairy tale cam rapunzel, midas touch, rumpelstiltskin, cindarella je.. lagi hepi selepas dapat habeskan dalam masa seminggu ^^ ..

buku english pertama aku, dapat time darjah dua, buku hardcover Pagemaster yang ade gamba2, kaler2 (di adaptasi dari muvi yang Macaulay Culkin berlakon).. tapi buku tu susah nak paham sket (time tu la) sebab dialog dia banyak bahasa pasar.. untuk adek aku, parents belikan aesop fable's tapi alih2 aku yang baca..^^



teringat kembali betapa aku sangat suka buku dulu.. skang pon suka, cume mungkin tak berkesempatan dan terpesong lagha ke arah lain..huuhuu..


my first best friends

summary: time sekolah rendah, vigneswari dan toh jung wei

details:
sepanjang aku sekolah rendah dua orang ini lah yang terapat ngan aku.. ade lagi member2 lain, yang aku still ingat, hazli, ong yen yee, atiff, barri.. tapi dua ni la yang paling rapat.. toh, aku satu klas ngan dia dari darjah satu sampai darjah enam.. lepas darjah enam dia pindah.. time cuti after upsr, aku penah terima sepucuk surat dari die.. dan aku menjadi aku, tidak mereply surat tu.. maka terpisah la kami tanpa sebarang cara untuk mengcontact sesama kami.. tapi.. jeng3x.. time first year dulu, ngan tiba2 nye dapat jumpe friendster dia.. waahhh.. da berbeza gile dia.. da kurus~ .. tapi takat tu je la.. acknowledge each other je.. haih~

vignes, satu klas ngan dia dari darjah satu sampai tiga je.. my first female friend dan alhamdullilah sampai skang persahabatan tu masih kekal.. dulu time sekolah menangah pon satu sekolah tapi mungkin kerana gap kelas yang berbeza, tak rapat sangat walopon sesame join PRS.. naseb baik nurul (someone that i also consider as a bestfriend), kenal gak vignes, dan dari dia la aku dapat no phone vignes.. dan aku penah terharu kerana betapa dia care pasal aku..huuu.. vignes adalah salah sorang kawan aku yang mampu bertahan walopon dah tengok dark side aku, walau macam mane pon kerenah aku, she still is by my side.. dan kerana itulah dia di antara kengkawan yang aku amat hargai dalam hidup aku aside from nurul dan iza yang juga penah dan terpaksa melayan kerenah2 aku yang merepek2 selepas mengenali aku hampir/lebey 10 taun..


my first kiss(es) and marriage proposal(s)

summary : darjah dua, my fellow classmates

details:
hahaha...

satu hari, di waktu rehat, sorang klasmet nih tarik aku ke belakang langsir pentas (klas kitorg tgh renovate time tuh, so terpaksa menumpang dewan).. he gave a peck on the lips pastu cakap
" nanti besa, janji awak kawen ngan saya"
too stunned,
"aaaa" tu je jawapan aku..

tak lame pastu, sorang lagi klasmet aku, tarik aku ke spot yang same..dan wat bende yg sama..dan tanye soklan yg same..
"aaaa" jawapan pon same..
macam ade skrip plak..

dan skang bile pk2 balik, aku tau sape mereka tu tapi aku xtau sape yg 1st sape yg 2nd ><" .. taun seterusnye kitorang klas lain.. dan masing2 maybe da lupe kot.. tapi time aku darjah 4, salah sorg dari mereka tu nk jumpe aku..kebetulan hari tu hari kantin, so die suh tunggu kat2 dewan (dewan sama tu gak la)..tapi instead of pegi, aku lari.. dan aku tak jumpe da dia dan yg sorang lagi tu da selama2nya.. tolonglah, kalo dorg still ade kat luar sana, tolong la jangan ingat..haih~
gambar ini tiada kaitan dengan yang hidup atau mati

my first speks

summary : darjah dua, x ingat brand pe

details:
di klas sama perkara di atas gak la aku sedar bahawa diri aku telah rabun.. mula2 tu, aku selalu pegi depan bile nak menyalin sebab tak nampak..pastu cikgu aku suruh aku naik atas pentas, nampak tak dari sana sebab dia assume aku ak nampak sebab menara2 kepala klasmet2 aku.. bila aku komplen kate xnampak, dia pesan suh cakap ngan parents.. dan beberapa harinya aku datang kelas ngan speks.. dan sume klasmet aku nyibuk nak tgk speks tu dan tanya soklan pelik2..huhu

my first time someone dear died

summary: darjah lima, my maternal grandmother, kelantan (al-fatihah to her)

my first time seeing sanosuke
summary: form 2, samurai x english version, ntv7, saturday, pukul 10

details:
kalo la ade love at first sight, this is it.. first time tgk sano, i was like, "woo..cool guy~" ..the rest is history..hehe .. sanosuke was the longest crush ( or should i say infatuation) i ever had.. and it become worse during i'm in form 5, where i dug all the fiction and also non-fiction facts about him.. the real life sanosuke and inspiration for sagara sanosuke was a shinsengumi member called harada sanosuke.. i still like him after all these years, after hyde and big bang came XD .. and he apparently become somekind of trademark of me for my friends.. tgk emel pon ley tau.. haha.. one thing that is always in my wish list, even until today it is a 'sanosuke plush doll'.. da penah carik kat kedai..tapi tak jumpe :'(

pose macho sanosuke

kalo rajen, ade la sambungan post nih..huhu.. ni pon sebenarnye draft dari bulan 5 ri tu.. lol~

















2 comments:

lobos berkata...

erks..
dah kena kiss
xsuci lg
haih~
=(

fyEk berkata...

macam die tu suci sgt je..grrr~..
time budak2 kot..xreti pe.. jeles?..haha