Rabu, 26 Mac 2008

Of me and my selfishness: “marriage?”

Sumorg skang da sibuk2 mau kawen..huu..tau la da final year..

aaa~

jgn tinggal daku sendiri~

’fae xmo kawen ke?’

Nice question..haha..

‘xmo..lagi’

Belajar pun tak lepas lagi ni..walaupun dalam hati ni nak kawen gak sebenarnya..tapi tak ready lagi..tapi nak keje dulu..tapi nak puas merasa merantau negeri orang dulu.. tapi nak puas enjoy hidup solo tanpa terikat ngan suami..tapi nak habiskan (or ringankan) tanggungjawab kat family dulu.. banyak sungguh tapi-nya..tapi, tapi yang paling penting, takde calon lagi..hehe

And yeah, tak kawen takpe, janji nikah..sbb nikah yang menghalalkan sume2nye..bukan kawen..huuu~

Marriage comes with a big responsibility..bukan sekadar cukup suka sama suke..bukan sekadar parents da bagi green light .. bukan sekadar cukup duit hantaran je.. bukan sekadar dah ready, dah ade keje, financial dah steady, dah mampu nak tanggung anak orang à laki la..pompuan xyah nak pecah kepala mane nak cari duit nak sara anak dara orang..nak kawen sangat, amek!..ingat senang ke kawen ni..haha..

Marriage is for a lifetime, insyaallah..bukan nak hidup sehari dua ngan dia..borink, cerai, cari lain.. YA ALLAH, jauhkan la sume tu.. seboleh2nya nak hidup ngan dia sampai menutup mata dan bile bukak mata, dia still ade kat sebelah.. dan cycle seterusnya sampai dah tak boley buka mata dah..

Dan nak carik orang yang kita boley share hidup bersama bukan senang..orang yang kite buley kongsi sekecik2, seremeh-temeh benda sampai sebesar2 benda bersama2.. nak cari orang yang kite boley terima kelemahan dan kelebihan die..orang yang boley terima kelemahan dan kelebihan kite ( dan kegilaan, dalam kes aku..).. orang selalu nampak kelemahan sebagai satu kekurangan, tapi kenkadang tu kelebihan seseorang tu boley makan diri kite..contohnye?..kerana kelebihan die, kita mungkin rase rendah diri, insecure, or even demoralized..contonhye kalo die ensem, kite ni skadar bese2 je.. dia ramai peminat, kite ni sape la nak, die je..tak takut kah kalo pompuan yg jauh lawa dari kite nak ngorat die.. love is not just about look..tapi teringat cter Liar, Liar, bile anak Jim Carey kate “Inner beauty is the most important”, die jawab, “That’s what people with cow’s face said”..lol..penyataan yang kejam tapi itulah reality..rupa mungkin bukan priority no 1, kalo tak, tak kawen la org cam aku..huhu..but it’s still matters..takyah kate lelaki la, even pompuan kalo laki super duper ensem lalu, for sure terdetik kat hati,kagum..satu contoh kelebihan boleh bertukar menjadi kelemahan..

Contoh lain duit.. one of the most essential thing needed to live in this materialistic world.. kalo kawen, duit short je..nak bayar umah lagi, keta lagi, bil lagi, sampai makan tak lepas..financial problem..start la bergaduh.. even ade orang cerai sebab masalah kewangan.. tapi kalo ade duit banyak plak, start la berfoya2..main kayu beramai2..pun boleh jadi problem besar lagi..

So kesimpulannye?.. susah nak carik that one person that truly made for us.. the one.. soulmate.. true luv.. or wut ever people call them..

Tapi ade satu yang aku percaya (percaya kah?).. the one we end up with not necessarily our true love.. huhu.. cam pengaruh tengok drama banyak sangat je..haha.. but still, I hope I can found that one person in my life soon..very soon..

Cakap pasal calon nih.. ade doa untuk jodoh kan?

Ya Allah..
Seandainya telah Engkau catatkan..
Dia milikku tercipta buatku..
Satukanlah hatinya dgn hatiku..
Titipkanlah kebahagiaan antara kami..
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah...
Ya tuhanku yang Maha Mengasihi..
Seiringkanlah kami melayari hidup ini...
Ke tepian yang sejahtera dan abadi..
Maka jodohkanlah kami...

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh dari pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan peliharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya;

Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-MU...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau maha mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-MU ini...

Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaanku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan dari hamba-MU yang daif ini...
Janganlah Engkau biarkan aku sendirian..
Di dunia ini walaupun akhirat...
Menjuruskan aku kearah kemaksiatan dan kemungkaran...

Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah padaku keturunan yang soleh dan solehah...

Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan peliharalah kami dari azab api Neraka...

Amin...amin...Ya rabbal alamin...

Suatu masa dahulu, aku penah berdoa, “YA ALLAH, kalau benar dia adalah jodohku, dekatkan lah hatinya pada ku dan aku padanya, kalau bukan die jodohku, jauhkan lah hati kami,”..pastu memang jauh hati pun..haha.. sah takde jodoh! ..Alhamdullilah..hehe..

(termode jahat la plak.. haha.. takpe.. aku doakan die bahagia dengan sesape je yang bersama die skang.. skang buley la gelak2.. kalo dulu, ade secalit rase sedey, regret..ntahlah..aku tak reti nk describe.. tapi ntah kenape rase lega jugak.. mungkin sebab aku memang da rasa die bukan sanosuke dari awal lagi.. )

”cane nak rase?”

Erkss..to feel he’s the right one, that i dont know.. that is obviously bcuz I haven’t found ‘him’ yet ..but with time , somehow we’re able to feel sumthing tugging at the corner of our heart saying he’s not the one.. it felt as if sumthing is misplaced, like sumthing is missing, bcuz there is sumthing missing.. that is my personal pov..

And if sumhow, sumway, sumwhere, out there, I met a guy,yg lebey dari sorg kawan ( bukan mase terdekat ni la) .. this time takmo kuar berdua..kalo kuar pun, kuar ramai2.. xmo g tgk wayang da.. xmo g mkn bfast ke lunch ke dinner ke dua2.. takmo dating.. dan sangat2 tak mahu physical contact.. even as little as holding hands..

My mom used to say, “ kalo lelaki tu betul2 suka kite, sayang kite, die takkan pegang tangan kite pun walopun die nak sangat, apatah lagi nak amek kesempatan..sebab die tak nak bawak kite ke arah maksiat, die tak mahu kite berdose,”.. and till now I still believe in that.. that doesn’t mean I never go out with a guy, tho.. haha.. that was in the past anyway.. dulu, zaman muda remaja..sume bende nk mncuba..

So the conclusionnya, xmo kapel.. biar la sume membe kapel pun.. tak teruja lagi.. i’m happy for them if they’re happy.. harap2 sampai ke jinjang pelamin dan seterusnya.. well, for me ?.. ade jodoh, insyaallah nikah terus .. xyah kapel2.. xyah pening2 pale.. hehe..




1 comments:

Y0nd13 berkata...

Huhu goodx2 still dengar cakap mak